MaMar15

Clubul de carte "Aventura si mister"

Cartile lunii maiRegulamentul CLUBULUI DE CARTE AVENTURĂ & MISTER

CLUBUL DE CARTE AVENTURĂ & MISTER, înființat de Asociaţia Corint Pro Lectura şi Corint Junior în cadrul proiectului Paşaport pentru cultură, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, se adresează copiilor din clasele III – VIII și își propune să stimuleze interesul lor pentru lectură şi promovarea literaturii pentru copii, românească şi străină.

Contextul proiectului

Social. Dezvoltarea gustului pentru lectură şi a deprinderilor de a citi începe de la vârstele mici. Lectura educă, dezvoltă orizontul cultural şi facilitează integrarea socială a individului. Absenţa lecturii (literare sau ştiinţifice) sau slaba preocupare a copiilor pentru lectură favorizează eşecul şcolar, comunicarea slabă sau defectuoasă, inadaptarea socială.

În acest context, Asociaţia Corint Pro-Lectura și Corint Junior lansează o campanie naţională pentru încurajarea cititului, pentru formarea unui gust literar adecvat fiecărei vârste, pentru stimularea creativităţii în domeniul literar şi pentru încurajarea acelor talente literare care până acum nu şi-au găsit modalitatea ideală de exprimare, finalizată prin concursul de creație literară IMAGINEAZĂ-ȚI AVENTURA VIEȚII TALE.

Educaţional. Absenţa unor lecturi adecvate vârstei şi nivelului de înţelegere al copiilor atrage după sine, încă din primele clase, o limitare a posibilităţilor de însuşire a cunoştinţelor de cultură generală, indiferent de disciplina de învăţământ şi, de aici, o demotivare pentru lectură care poate genera eşecul şcolar.

Este adevărat că, în ultima perioadă, interesul copiilor şi al tinerilor se îndreaptă mai mult către spaţiul virtual, aşa că am ales o cale combinată pentru a-i atrage către lectură: folosesc suportul clasic pentru lectură şi îşi exprimă creativitate în scris online, într-o secţiune special creată în site-ul www.aventurasimister.ro.

Obiective generale

• Stimularea gustului pentru lectură, crearea şi întreţinerea obişnuinţei de a citi, ca activitate constantă pentru perioada şcolară, dar şi pentru întreaga viaţă, ridicarea nivelului de cultură prin lectură.
• Dezvoltarea interesului copiilor pentru valorificarea cunoştinţelor acumulate prin lectură, în cadrul secţiunilor dedicate din www.aventurasimister.ro și la prezentările de carte din școli.
• Stimularea interesului copiilor pentru crearea unei biblioteci personale, ca deprindere pentru întreaga viaţă.
• Cărțile prezentate în cadrul Clubului de Carte vor putea fi achiziționate de către membrii clubului la un preț special.
Mecanismul clubului şi activităţi
• Coloana vertebrală a acestui club de carte va fi constituită dintr-un concurs de creație literară pentru copiii din clasele III – VIII, sub denumirea IMAGINEAZĂ-ȚI AVENTURA VIEȚII TALE.
• Asociaţia Corint Pro Lectura şi Corint Junior vor susține lunar prezentări de carte. La fiecare prezentare vor participa un reprezentant al editurii și un scriitor de cărți pentru copii, care vor promova în rândul elevilor beneficiile lecturii, vor prezenta cartea lunii respective, vor citi un scurt fragment din carte și vor organiza o tombola cu premii constând în cărți, tricouri și pixuri Aventură & Mister. La finalul întâlnirii, elevilor li se va prezenta Ghidul povestitorului – pliant care îi va ajuta în elaborarea de scurte eseuri. Dintre eseurile realizate de elevi, profesorul coordonator le va selecta pe cele mai bune și le va trimite în format electronic (document text) la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin poștă la adresa: Editura Corint Junior, Str. Mihai Eminescu nr. 54A, București sector 1, cod poștal 010517. Opțional, fiecare poveste poate fi însoțită de unul sau mai multe desene sugestive. Eseurile primite vor fi încărcate pe site-ul www.aventurasimister.ro.

Eseurile cu cele mai multe vizualizări/voturi ale utilizatorilor vor câștiga premii extraordinare. Premierea va avea loc în iunie 2016, la Târgul Internațional de Carte Bookfest.
• Pentru că acest club de carte este unul național, vă prezentam mai jos mecanismul de desfășurare în cadrul unităților școlare unde nu vom avea prezentări de carte.

– Toate unitățile școlare din baza noastră de date vor primi lunar invitații de înscriere în cadrul clubului de carte. Invitația va cuprinde: prezentarea cărții, un capitol din cartea lunii, pliantul Ghidul povestitorului, pliant care îi va ajuta în elaborarea de scurte eseuri.
– Dintre eseurile realizate de elevi, profesorul coordonator le va selecta pe cele mai bune și le va trimite în format electronic (document text) la adresa de e-mail:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau prin poștă la adresa: Editura Corint Junior, Str. Mihai Eminescu nr. 54A, București sector 1, cod poștal 010517.
– Opțional, fiecare poveste poate fi însoțită de unul sau mai multe desene sugestive.
– Eseurile primite vor fi încărcate pe site-ul www.aventurasimister.ro. Eseurile cu cele mai multe vizualizări/voturi ale utilizatorilor vor câștiga premii extraordinare. Premierea va avea loc în iunie 2016, la Târgul Internațional de Carte Bookfest.

• Calendarul cărților propuse lunar pentru lectură:
– CARTEA LUNII IANUARIE: Misterul din Hanul Pungașilor de Kate Milford
– CARTEA LUNII FEBRUARIE: Insula Doctorului Libris de Chris Grabenstein
– CARTEA LUNII MARTIE: Evadare din biblioteca domnului Lemoncello de Chris Grabenstein
– CARTEA LUNII APRILIE: Nesfârșita goană după elefant de Gillian Cross
– CĂRȚILE LUNII MAI: Uluitorul Broccoli Boy de Frank Cottrell Boyce și Vânătorii de comori de James Patterson & Chris Grabenstein

Se pot înscrie la concurs cu ajutorul profesorului coordonator (conform regulamentului) elevii interesaţi din clasele III-VIII.
Cărţile din lista de concurs au fost selectate de membrii echipei de proiect în concordanţă cu programele şcolare şi cu recomandările elaborate de minister în privinţa lecturilor extracurriculare ale elevilor.

Toate activităţile din cadrul clubului de carte vor fi comunicate în secţiunea dedicată din site-ul www.aventurasimister.ro.
Alte informaţii pot fi obţinute telefonic, la numărul 021.319.88.33/fax:021.319.88.66, mobil: 0758.255.410, sau pe e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Preview is not available for this module

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Go to top